TTNET fiber ve Vlan55

Started by 330flyer, March 05, 2025, 09:14:01 PM

Previous topic - Next topic
Merhaba herkes,
Öncelikle, ağ konusunda bir uzman değilim ve Opnsense konusunda da oldukça acemiyim, bu yüzden eğer sorun basit ya da saçmaysa şimdiden özür dilerim.

İnternetimi TTnet fiber bağlantısından alıyorum ve PON cihazından doğrudan Opnsense kutuma (Lenovo M920Q - 32GB RAM, Intel 8 çekirdekli i7-9700T, 1TB NVMe SSD ve 4 portlu Intel i350) bağlanıyor(igb0).

TTNet internet ve IPTV hizmetlerini aynı fiber bağlantı üzerinden sağlıyor. İnternet VLAN35 üzerinde PPPoE ile, IPTV ise VLAN55 üzerinden iletiliyor.
Burada, YouTube'da ve Google'da bulduğum kurulum kılavuzlarını takip ettim ve internet bağlantısını başarılı ve stabil bir şekilde çalıştırmayı başardım. Zenarmor (home aboneliği) kurdum, politikaları ayarladım ve her şey gayet iyi çalışıyor gibi görünüyor.

Ancak, IPTV VLAN'ı ile ilgili bir sorun yaşıyorum. Yaptığım araştırmalara göre VLAN55'i WAN arayüzüne eklemek oldukça basit görünüyor, ancak birkaç dakika sonra ağdaki internet bağlantısını tamamen kaybediyorum. VLAN55'i sildiğimde veya devre dışı bıraktığımda internet birkaç dakika içinde geri geliyor.
Bunun neden olduğunu bir türlü anlayamıyorum.

Ağ arayüzleriyle ilgili görseli ekledim;
Bir yerde hata mı yapıyorum?

Nihai hedefim IPTV hizmetimi LAN4 (igb3) arayüzü üzerinden TTNet Tivibu sağladığı STB cihazına iletmek ve bunu TV'ye bağlamak. (Bu bir sonraki adımım olacak, o kısmı nasıl yapılandıracağımı çözmeye çalışacağım.)