OPNsense Nedir ?

Started by sfn, June 26, 2015, 05:39:10 PM

Previous topic - Next topic
June 26, 2015, 05:39:10 PM Last Edit: June 26, 2015, 06:34:06 PM by sfn
Kısaca OPNsense


  • Gelişmiş özellikler ve kullanıcı dostu arayüz

  • Açık ve şeffaf kod tasarımı, kullanıcı ve geliştiriciler için


  • BSD Tipi lisans sahibi.


OPNsense ve Açık Kaynak
Kullanımı kolay ve FreeBSD tabanlı güvenlik duvarı ve yönlendirme platformudur.

OPNsense birçok durumda pahalı ticari güvenlik duvarları mevcut ve daha fazla özellik çoğu dahildir.
OPNsense bir cok paralı ticari güvenlik duvarının sağlamış olduğu korunma ve özelliklerinden daha fazlasını ücretsiz bir şekilde barındırır.

Amacı
Kullanıcılara, geliştiricelere ve işletmelere, kararlı ve şeffaf bir sistem sağlamak.
The project's name is derived from open and sense and stands for: "Open (source) makes sense."

Projenin adı open (açık) ve sense (duyu) çağrışım sonucunun Open Source (kaynak) açık kaynak ile ilintilenmesinden oluşturulup ortaya OPNsense adı üretilmiştir.


Neden pfSense işletim sistemi baz alınmıştır  ?

OPNsense® öncesinde sırasıyla m0n0wall® ve ardından pfSense® in freeBSD üzerinde kararlı olarak çalışmasından dolayı bu projelerde çalışan geliştirmecilere ve destekleyenlere teşekkür ederiz.

OPNsense geliştirilirken m0n0wall® ve  pfSense® işletim sistemlerini baz almamızın nedenleri ;


Teknik

OPNsense yazılım mimarisi için basit, kolay ve geliştiriciler için gerekli araçları sağlamaktadır. OPNsense ekibi net fikirler üzerine açık,temiz ve kararlı yazılımlar geliştrir. Yazılan kodların final sürümünde uyumluluğıu, kararlı olarak çalışıp çalışmadığı tespit edilir ve gerekirse uyumluluk sorunu olan veya sorunlu olduğunu düşündüğümüz kodlar temizlenir.
Bu sayede geliştiricilere daha uygun, kolay ve kararlı bir yol izlemeleri sağlanır.


Topluluk

OPNsense ekibi çalışmalarını ve verilerini kullanıcılarıyla, geliştiricileriyle paylaşabilen bir işletim sistemi üretmek istiyor. Kaynak kodları, araç ve gereçler bu süreçte kullanıcılarıyla paylaşıp, gerekli incelemeleri kullanıcılarında yapabilmesini sağlıyor.

Lisans


OPNsense bir Açık Kaynak Girişimi onaylı lisansı ile lisanslanmıştır. OPNsense ve basit 2-fıkra BSD lisansı ile kullanılıma sunulacak. Biz açık kaynak kodlu bir projenin, açık kaynak araçlarınıda kullanarak daha iyi olacağına inanıyoruz.

Açık kaynak kod ve araçları hakkında daha detaylı bilgiye https://wiki.opnsense.org/index.php/OPNsense:So_why_did_we_fork%3F sayfamızdan ulaşabilir, inceleyebilirsiniz.

OPNsense Çekirdek Proje Ekibi

Uluslararası çekirdek ekip şu anda üç kişiden oluşuyor. Proje ekibi çalışanları yol haritasını, teknik bilgi kütüphanesini ve kodlama rehberliğini yapıyor.

Peki bu ekip üyeleri kimdir ?

Franco Fichtner
Yazılım Mimarı Uzmanı, özellikle işletim sistemleri ve güvenlik duvarlı ile ilgili yüksek tecrübe sahibi.

Ad Schellevis
Kalite Kontrol Mühendisi ve aynı zamanda yazılımcı. Bu sefer doğru :) 

Jos Schellevis
Ağ ve telekomünikasyon yönetmeni 15 yıldan fazla deneyim ve tecrübesi var.

OPNsense Sponsoru

OPNsense projesi Deciso B.V. tarafından kurulmuştur. Deciso desteği ve geçmişi OPNsense projesine istikrarlı bir ortam sağlar. Şirketin açık kaynak yazılımı kullanarak ağ çözümleri sunan uzun bir geçmişi vardır.
Diğer şirket ve topluluklar dışarıdan çalışmalarımıza destek ve kaynak sağlayabilirler.

FORUMDA İLK PAYLAŞIMIMIZ OLMUŞ.. VERDİĞİNİZ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜRLER ASLINDA OPNSENSE YI PFSENSE DEN AYIRAN EN BÜYÜK ÖZELLİK PAKETLERİ WEB ÜZERİNDEN DEĞİL İHTİYACA GÖRE YAYINLANAN SÜRÜM İSOSUNDA MEVCUT OLMASIDIR..

Bunu ayrica belirtmedikleri icin kendileri bende acikcasi official bir tanimlama oldugundan bozmak / degistirmek istemedim ancak hatirlatmakta tabii ki yarar var .

Tesekkur ederim.


Bilgi için teşekkürler. Repository öyle iki günde yapılabilecek birşey olmadığı için şuan temel kullanılan paketler ile sunmuşlar.Eğer RoadMap'a bakarsak 2016 yılının Ocak ayında aktif olarak paketler gelecekmiş.


Paket yapısının FreeBSD ile uyumlu olması nedeniyle çok daha esnek bir yapı olacağı kesin. pfSense de bu yapıya 2.3 versiyonu ile geçecek. Tabi pfSense tarafındaki geliştirici yoğunluğu daha fazla olduğu için geliştirme çok daha hızlı. OPNsense de zamanla bu hıza kavuşacaktır.

OPNsense'in Build sistemi daha anlaşılır ve özelleştirilebilir.

selamlar, uzun yıllardır pfsense üzerinde geliştirmiş olduğum ek yazımları bugün itibarı ile OPNSense üzerinde de geliştimelere başlıyorum. hayırlı uğurlu olsun. geliştirdikçe burada da paylaşımda bulunucam.

saygılar

Arkadaşlar selam,

Bizde müşteri lokasyonlarında ki bir kaç firewall'u pfSense'ten OPNSense'e çevirmeye başladık. Bir süre performans ve güvenilirlik testi uyguyalayacağız. Yorumlarımı buradan paylaşıyor olacağım.

Rekabet her zaman son kullanıcı açısından iyidir, yeni bir sistem öğrenmekten ve desteklemekten de korkmadığımız sürece hepimiz adına hayırlı olmasını dilerim :)


Opnsense ile bu akşam tanıştım. Rasbery üzerine pfsense kurmanin zor olmasından dolayı internette gezerken gördüm. Pfsense i yaklaşık 2 haftadır kurcalıyorum hoşuma giden pek çok özelliğini farkettim. Fakat opnsense ile yeterli Türkçe doküman göremedim. İnşallah bu hafta kendi isyerimde kurup denemelerimi yaptıktan sonra bir kaç musterime kurmayı düşünüyorum opnsense eğer başarılı sonuçlar alırsak deneyimlerimizi buradan paylaşarak geliştirilmesi ve yaygınlaşmasına yardımcı olmayı umuyoruz.