OPNsense Forum

English Forums => 18.7 Production Series => Topic started by: kanstin on August 09, 2018, 09:14:52 pm

Title: [resolved] ipv6 problems with 18.7
Post by: kanstin on August 09, 2018, 09:14:52 pm
I recently upgraded to 18.7 from 18.1. Prior to 18.7 ipv6 (mostly, see below) worked fine but since the upgrade the dhcpv6 service crashes or stops shortly after boot and computers on the network don't get an address (though my laptop did get an ipv6 address one time apparently before the service stopped). Restarting the service doesn't work. I can't find any logs associated with the dhcpv6 service to get any information about what may be happening.

The second issue (and it maybe related) is a little more complicated. I have a VLAN associated with the same port as my LAN which I use for guest wifi. The Unifi AP tags the packets for the guestwifi with the VLAN id. It works great on ipv4 but with ipv6 something is leaking. My laptop which connects to my LAN wifi (not the guest) ends up getting 4 ipv6 addresses; two for the LAN network (which my laptop connects to over non guest wifi) but also 2 ipv6 addresses for the guest network even though it's not connected to the guest wifi.

Any ideas what is going on or what I can do to start debugging?

Thanks
Title: Re: ipv6 problems with 18.7
Post by: marjohn56 on August 09, 2018, 10:16:06 pm
Yes, it's a known issue, it does not affect all users and  fix is in 18.7.1


I the meantime, there are a couple of patches you can apply.


7e01cd7 & 1ccafed

Try those, should see you OK.
Title: Re: [resolved] ipv6 problems with 18.7
Post by: kanstin on August 10, 2018, 02:08:02 am
I applied both patches and my issue appears to be fixed. I really appreciate it. Thank you!
Title: Re: [resolved] ipv6 problems with 18.7
Post by: NightShade on August 11, 2018, 09:46:26 pm
Was having the same type of problem as well and it seemed to help so far.  Once applied ipv6 was working again.  I am on Cox with the IPv6 setup to track the external interface.  After about a day the router was able to connect to IPv6 addresses but the LAN was not.  Otherwise nothing fancy just a single lan setup.