OPNsense Forum

Archive => 17.1 Legacy Series => Topic started by: Justin on January 31, 2017, 03:44:02 pm

Title: [WORKAROUND] OPNsense 17.1 hangs during first boot after fresh install
Post by: Justin on January 31, 2017, 03:44:02 pm
OPNsense 17.1 hangs during first boot after fresh install.

Hello,

A new user here. I am really happy with the release of OPNsense 17.1.
I like the features, the security and the well documented website!

 I just downloaded and installed OPNsense 17.1. The installation went smoothly but the system hangs during the first boot.
 " Loading configuration ... done. Starting device manager ...sis0: link state changed to UP."

As this is my first introduction to *BSD (coming from GNU/Linux, but looking forward to learn new things) I am used to do diagnostics with Linux, so I booted a GNU/Linux Live-image.
With # ifconfig -a  I saw that one of two the NIC's was not recognized. I changed the NIC for another one.
Now OPNsense hangs again during boot.
After the " Starting device manager ...sis0: link state changed to UP", it says " x10: link state changed to DOWN".

My system specs:
http://pastebin.com/vU5pK4CJ

If you need more info please let me know.
As mentioned this is my first OPNsense/*BSD experience.
I'm used to the (virtual) terminal in GNU/Linux and the Smoothwall-firewall. Now it' s time to learn new things.
I am looking forward to it!.

Any help is much appreciated!
Title: Re: OPNsense 17.1 hangs during first boot after fresh install
Post by: bartjsmit on January 31, 2017, 06:44:47 pm
Hi Justin,

Starting with 17.1 you can SSH into OPNsense during installation.

Did you grab the 32-bit image to match your P4? How much RAM is in the box?

Bart...
Title: Re: OPNsense 17.1 hangs during first boot after fresh install
Post by: Justin on January 31, 2017, 07:36:06 pm

Thanks bartjsmit for your reply, but I just solved the problem.
I followed the advice from Fitch at IRC #opnsense: Install OPNsense 16.7 en then upgrade it.

About the 32-bits image... I'm quite sure I did, but now you are asking....
Anyway , it is solved.

Thanks Fitch and bartjsmit!

Title: Re: [WORKAROUND] OPNsense 17.1 hangs during first boot after fresh install
Post by: franco on January 31, 2017, 08:58:15 pm
Hi Justin,

Okay, that's a good start, but I bet upgrading to 17.1 will bring back the same issue. At least we have known good data point now.

There were minor changes in the sis(4) driver from FreeBSD 10.2 to 11.0, but it's not conclusive that the issue is with your network driver and the changes look benign.

In any case your hardware is sort of dated and you may want to check for a replacement hardware in the mid-term.


Cheers,
Franco