OPNsense Forum

Archive => 16.7 Legacy Series => Topic started by: Stuggi on November 14, 2016, 09:17:10 pm

Title: Can't manage to figure out how to set up "Site-to-Site" OpenVPN
Post by: Stuggi on November 14, 2016, 09:17:10 pm
Okay, this is a bit noob from my side on so many levels, I'm clearly a bit too unfamiliar with OpenVPN to figure this out on my own, but here goes;

I have a 4G router (B+B SmartFlex to be exact) that I would like to tunnel site to site back to my home OPNSense FW.
I have the following limitations;
- 4G Router only gets a private IP from the carrier, aka. I can't use IPsec
- My ISP only gives me dynamic IP so I'm using DynDNS on the OPNSense side

These limitations forces me into OpenVPN, and this is where it gets a bit hairy

I've managed to get the TLS side working (I think). The router only supports 4 different auth modes for OpenVPN,  pre-shared secret, username/pass, X.509 client and multiclient, and the OPNSense wizard mode (TLS+username/pass) is not one of them.

The network setup so far;

OPNSense LAN 192.168.1.0/24
4GRouter LAN 192.168.2.0/24

Both the OPNsense and the router are at .1 in their respective subnets

The idea is to make everything in subnet 192.168.2.0/24 accessible from any IP in subnet 192.168.1.0/24 and vice versa.

In OPNsense I've configured a functioning VPN using the wizard, and now I've created a second server using the same CA but on port 1195 and Peer-to-Peer

I've set the following settings;

OPNsense:
Peer-to-Peer
UDP
tun
WAN
1195

IPv4 Tunnel Network: 192.168.6.0/24
Local Network: 192.168.1.0/24
IPv4 Remote Network: 192.168.2.0/24
Redirect gateway: no

On the 4G router I have the following settings;

Protocol: UDP
Port: 1195
Remote IP Address: <dnsname of OPNsense WAN>

Remote Subnet: 192.168.1.0
Remote Subnet Mask: 255.255.255.0
Redirect gateway: no
Local Interface IP Address: 192.168.6.2
Remote Interface IP Address: 192.168.6.1

Auth Mode: X.509 client
Pre-shared secret: <OpenVPN 2048-bit TLS Key for the Server>
CA Cert: <Cert for OPNsense CA>
Local Cert: <User Cert>
Local Private Key: <User Private Key>


Now, I've gotten it so far that I don't a) get any errors in the TLS part, but now I get this on the router side;
2016-11-14 22:07:00 openvpn[4706]: SIGUSR1[soft,tls-error] received, process restarting
2016-11-14 22:07:10 openvpn[4706]: Control Channel Authentication: using '/var/openvpn/secret1.pem' as a OpenVPN static key file
2016-11-14 22:07:12 openvpn[4706]: TUN/TAP device tun0 opened
2016-11-14 22:07:12 openvpn[4706]: /sbin/ifconfig tun0 192.168.6.2 pointopoint 192.168.6.1 mtu 1500
2016-11-14 22:07:12 openvpn[4706]: UDPv4 link local (bound): [undef]
2016-11-14 22:07:12 openvpn[4706]: UDPv4 link remote: [AF_INET]<OPNsense Public IP>:1195
2016-11-14 22:09:12 openvpn[4706]: TLS Error: TLS key negotiation failed to occur within 120 seconds (check your network connectivity)
2016-11-14 22:09:12 openvpn[4706]: TLS Error: TLS handshake failed
2016-11-14 22:09:12 openvpn[4706]: /sbin/ifconfig tun0 0.0.0.0

I've tried almost everything by now and I'm all out of ideas!
Title: Re: Can't manage to figure out how to set up "Site-to-Site" OpenVPN
Post by: Stuggi on November 14, 2016, 10:24:35 pm
Okay, a couple of things, I scrapped the X.509 stuff and went for pre-shared key only. Then I noticed that I had forgotten to open the new port in the FW (doh!). After fixing all that, now I get these new, but essentially worthless log messages in the OpenVPN log.

openvpn[42379]: Authenticate/Decrypt packet error: cipher final failed

After some googling I've managed to find out that it's probably a cipher mismatch somewhere, but now I have the fun task of trying to find that. The 4G router doesn't seem to offer much better logging than a combined syslog, and it doesn't show any errors. And OPNsense doesn't tell me more than the error above.
Title: Re: Can't manage to figure out how to set up "Site-to-Site" OpenVPN
Post by: Stuggi on November 14, 2016, 10:45:41 pm
Okay, I increased the logging level for the tunnel up to 7, but still it won't show me which cipher the SmartFlex router is trying to use...
Title: Re: Can't manage to figure out how to set up "Site-to-Site" OpenVPN
Post by: franco on November 15, 2016, 05:24:57 pm
Hi Stuggi,

Did you see our step-by-step guide? If not can you check against it before we proceed?

https://docs.opnsense.org/manual/how-tos/sslvpn_s2s.html


Cheers,
Franco